Prišla je pomlad in čas je za urejanje grobov. Po hladni in dolgi zimi grobovi potrebujejo nekaj več pozornosti. Poleg čiščenja grobov pa je pomlad tudi odlična priložnost za osvežitev nagrobne dekoracije. Višje temperature in večja količina sonca je več kot dobrodošla tudi za postavitev novega nagrobnega aranžmaja. Za vas smo pripravili nasvete za pomladno ureditev grobov.

Čiščenje grobov

Tako kot vse stvari, je potrebno tudi grobove naših dragih redno vzdrževati in čistiti. Priporočamo, da se jih očisti vsak štirikrat letno, ob prehodu različnih letnih časov. Še posebej, če je grob vaših dragih pod drevesom, saj odpadno listje na kamnu pušča barvne madeže.

Pomembno je, da redno pregledujete sveče, ki so na grobu, in sproti odstranite tiste, ki so prenehale goreti. Pri voščenih svečah se namreč lahko vosek razlije po nagrobnem spomeniku (kamnu) in pusti trajne madeže na njegovi površini. V primerih, ko je kamen močno poškodovan, pa lahko za pomoč prosite tudi usposobljene delavce.

Da bi se temu izognili, priporočamo redne obiske pokopališča, saj le tako lahko pravočasno odstranite umazanijo, ki bo mogoče na dolgi rok škodljiva za kamen na grobu.

Kako očistiti grob?

Uporabite lahko sredstvo za čiščenje kamna ali čistilo, ki ga zmešate z vodo. Za odstranjevanje umazanije izberite gobico ali mikrofibro, za bolj trdovratne madeže pa uporabite ščetko. Ob tem priporočamo, da svoje roke zaščitite z zaščitnimi rokavicami. 

Urejanje cvetja na grobu

Z vrtnarskimi škarjami obrežite razraščeno travo ali rastlinje okoli groba. Odstranite cvetje, ki se je poškodovalo pozimi, in ga po potrebi dopolnite z novimi sadikami. Nekatero cvetje namreč lahko ob visokih temperaturah popolnoma odmre. Če rastline vseeno kažejo nekaj znakov življenja, jih lahko še vedno rešimo z dognojevanjem. Za začetek to lahko storimo s klasičnim gnojilom ali kupimo mineralno gnojilo v granulah.

Najbolj priljubljeno pomladno cvetje za grob in nagrobni aranžma so mačehe, marjetice, spominčice, tulipani in narcise. Na prehodu zime v pomlad namreč lahko v jutranjih dneh še vedno beležimo nižje temperature, temu cvetju pa mraz ne pride do živega. Cvetje različnih barv bo s toplimi odtenki popestrilo nagrobno dekoracijo na mestu večnega počitka. 

Elektronska sveča Vestina z motivom cvetja

Vključite barvite nagrobne sveče

Pomlad je v znamenju toplih barv, zato bodo barvite nagrobne sveče odlična izbira za dopolnitev dekoracije na grobu.

Naša kolekcija solarnih sveč Vestina ponuja širok nabor različnih odtenkov, tudi takšnih, ki bodo idealni za pomladen videz grobov. Solarne sveče Vestina delujejo s pomočjo sončne energije in bodo gorele do tri leta. Ker so izdelane iz trpežnega stekla, pa bodo odporne na vse vremenske razmere in ne bodo poškodovale površine kamna na vaših grobovih. Zelo lepo bodo izgledale tudi z nagrobnim aranžmajem.

Solarna sveča Vestina ČIPKA

Zaključek

Urejanje groba je pomembno opravilo, saj s tem počastimo spomin na naše drage preminule in obenem izkažemo spoštovanje do osebe, ki je na tem mestu pokopana. Tako, kot smo v življenju navajeni skrbeti za mnogo stvari, pa ne smemo pozabiti tudi na grobove naših dragih. Potrebno jih je redno čistiti in vzdrževati, ne samo ob 1. novembru. Poskrbite, da bo mesto večnega počitka ljudi, ki jih imate radi, vedno urejeno. V kolikor grobov ne morate obiskati tako pogosto, pa izberite bolj trajnostne izdelke, kot so vzdržljivo cvetje in solarne sveče Vestina, s katerimi bo vaša nagrobna dekoracija brezhibna skozi celotno leto.