varstvo osebnih podatkov

Splošni pogoji zasebnosti

 

Družba Emma d.o.o. (v nadaljevanju: EMMA) je upravljavec spletne strani oziroma spletne trgovine www.vestina.eu in se, skladno z Zakonom o varstvu podatkov (ZVOP-1) ter Uredbe (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta, zavezuje, da bo osebne podatke, pridobljene prek spletne strani oziroma spletne trgovine www.vestina.eu, skrbno varovala in jih brez vaše privolitve ne bo posredovala tretji osebi oziroma jih ne bo uporabila v druge namene, kot je določeno v tem dokumentu. EMMA se zavezuje, da bo po svojih najboljših možnih močeh varovala podatke in zasebnost obiskovalcev spletnih strani družbe.

 

Da bi preprečili nepooblaščen dostop do pridobljenih podatkov ali njihovo razkritje, ohranili natančnost osebnih podatkov in zagotovili njihovo ustrezno uporabo, uporabljamo ustrezne tehnične in organizacijske postopke za zavarovanje podatkov, ki jih zbiramo. EMMA ne more izključiti morebitne zlorabe podatkov, saj je internet navkljub varnostnim ukrepom in varnostnim komunikacijskim protokolom nepredvidljiv medij.

 

Piškotki

 

Na spletni strani www.vestina.eu se uporabljajo piškotki na podlagi Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1; (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15 in 40/17). Upravljavec piškotkov je Emma d.o.o..

 

Piškotek je datoteka, ki jih naše spletno mesto ustvari med vašim obiskom strani www.vestina.eu. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Omogočajo nam, da prepoznamo ali nas je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu lahko prilagodimo prikazano vsebino. Ob prvem obisku www.vestina.eu se na vaš računalnik shrani “piškotek” (ang. cookie), ki ga lahko sami odstranite ali pa z ustreznimi nastavitvami preprečite, da bi se shranil. Piškotke lahko sprejmete ali zavrnete. Običajno spletni brskalnik piškotke sprejme avtomatsko, lahko pa spremenite nastavitve brskalnika tako, da jih zavrne, če to želite. Piškotki ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona.

 

Preko teh datotek ne moremo priti do vaših osebnih podatkov ali podatkov, ki so na vašem računalniku, razen tistih, ki so javno dostopni (tip brskalnika, tip operacijskega sistema, itd.). Piškotke uporabljamo za prilagajanje naše ponudbe vašim željam ter za analizo načina uporabe ponudb.

 

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev in najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Z njihovo pomočjo lahko ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

 

Piškotki se uporabljajo za:

 

  • za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani),
  • pomoč pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine),

 

pomoč pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd.

O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete na tej povezavi.

Upravljanje in brisanje piškotkov

 

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.

 

Osebni podatki

 

Osebni podatek je informacija, ki vas identificira kot posameznika: vaše ime, priimek, elektronski naslov ali naslov in kraj bivanja. Emma hrani tudi podatek časa in datuma registracije ter osnovne podatke o dostopih do spletnih vsebin, med drugim tudi naslov IP uporabnika ter podatke, ki jih strežniku samodejno pošlje spletni brskalnik. Emma ne zbira vaših osebnih podatkov, razen, kadar ji vi to omogočite in v to privolite. To storite ob registraciji v spletno trgovino, ob naročilu na e-novice ali izpolnitvi kontaktnega obrazca.

 

Vse osebne podatke, ki jih EMMA pridobi na spletni strani www.vestina.eu, hrani samo v elektronski obliki do preklica privolitve uporabnika.

 

Emma bo vaše osebne podatke uporabila zaradi izpolnitve sklenjenih poslovnih odnosov oziroma vaših naročil (pošiljanje naročenih izdelkov, predračunov in računov, obveščanje o dostavi,…), za reševanje morebitnih težav ali nepravilnosti pri plačilni transakciji ali neuspeli transakciji ob oz. po opravljenem nakupu oz. ob morebitni napaki pri obračunu blaga, administracije tehnične narave na spletni strani. Vse s ciljem, da vam zagotovi dostop do vašega računa, kjer lahko spremljate zgodovino vaših naročil. Podatke bo uporabila tudi za splošno komuniciranje z vami in za namen neposrednega trženja.

 

Obvezujemo se, da bodo osebni podatki, pridobljeni preko dotičnega spletnega mesta v celoti ostali hranjeni, varovani in obdelovani s strani družbe EMMA. Z vsemi pridobljenimi osebnimi podatki bo upravljavec spletnega mesta ravnal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in v skladu z evropsko zakonodajo (direktive EU 95/46/EC, 2002/58/EC in sporazumi ETS 108, ETS 181, ETS 185, ETS 189). Najsodobnejši varnostni ukrepi, ki jih uporabljamo, nudijo optimalno zaščito pred nepooblaščenim dostopom do informacij, ki so nam bile posredovane ali smo jih shranili. Podatkov, ki jih hranimo, ne bomo posredovali tretjim osebam, razen zunanjim pogodbenim izvajalcem, ki podatke morebiti obdelujejo izključno v imenu, za račun, po navodilih in pod nadzorom družbe EMMA (npr. klicni centri, komunikacijske in oglaševalske agencije, tiskarski izvajalci…) in državnim nadzornim organom na podlagi njihove obrazložene pisne zahteve za potrebe vodenja konkretnega postopka. Spletna stran www.vestina.eu gostuje na strežniku podjetja Emma d.o.o., ki je tudi upravljavec CMS aplikacije in ima dostop do podatkov, ki se preko spletne strani zbirajo.

 

Za varnost podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam in sicer na način, da odgovorno ravna z uporabniškim imenom in geslom za dostop do spletne trgovine ter ustrezno poskrbi za protivirusno programsko zaščito svojega računalnika.

 

Če imate vprašanja v zvezi z našo politiko varovanja osebnih podatkov ali kako so vaši osebni podatki obravnavani, se lahko brez zadržkov obrnete na nas. Na podlagi vaše zahteve vas bomo obvestili, pisno in v skladu z ustreznimi predpisi, kateri osebni podatki so bili zbrani med obiskom spletne strani www.vestina.eu.

 

Komuniciranje z uporabniki /obdelava podatkov

 

Pravna podlaga za obdelavo podatkov med nakupnim postopkom je 6. člen, 1. tč, alineja b) GDPR (izpolnitev pogodbe, predpogodbeni ukrepi in vsakokratna veljavna zakonodaja s področja varstva osebnih podatkov) ter 6. člen, 1. tč, alineja a) GDPR (privolitev), če se to zahteva po veljavnem pravu.

 

S predhodno podano privolitvijo na spletni strani www.vestina.eu bo EMMA osebne podatke obdelovala za naslednje namene:

 

  • za izpolnitev pogodbenih obveznosti v spletni trgovini v celoti (od naročila do zaključka),
  • za pošiljanje e-novic v zvezi z blagovnimi znamkami, ki so v lasti EMME (Lumada, Vestina,…) – novosti, ugodnosti, posebni, popusti, članki…,
  • za pošiljanje odgovorov na povpraševanje preko kontaktnega obrazca,
  • za občasno analiziranje nakupnih navad in raziskavo trga v obliki ankete s ciljem, da optimiziramo ponudbo v spletni trgovini ter zagotavljamo vsebino, ki so za vas relevantne,
  • za druge oblike obdelave posredovanih podatkov, v katere uporabnik spletne strani posebej privoli.

 

Navedene podatke lahko Lumada obdeluje za lastne potrebe do preklica privolitve z zahtevo za odstranitev osebnih podatkov iz baze. V času upravljanja osebnih podatkov ima uporabnik na zahtevo možnost vpogleda in ažuriranja podatkov v bazi podatkov. Uporabnik z uporabo spletnega mesta oziroma spletne trgovine potrjuje, da je seznanjen s temi pogoji uporabe in da je privolitev v obdelavo njegovih osebnih podatkov za namen, kot je določen v tej izjavi, prostovoljna.

 

Sprememba poslanih podatkov oziroma preklic privolitve

 

Vsi uporabniki imate pravico, da, skladno z ZVOP-1, kadarkoli zahtevate vpogled v podatke, ki jih EMMA hrani o vas. Poleg tega lahko kadarkoli svoje podatke spremenite ali zahtevate, da se izbrišejo iz obstoječe baze podatkov oziroma lahko svojo privolitev prekličete. To lahko naredite pisno, po e-pošti ali na naslov EMME. Kontakte najdete na spletni strani, pod »Kontakt«. Delni preklic privolitve ni mogoč. Po preklicu ustrezne privolitve za vas ne bomo več izvajali povezanih storitev in kakršni koli povezani sporazumi se obravnavajo kot preklicani s trenutkom preklica privolitve. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem. Če privolitve še niste dali oziroma ste jo preklicali, vaši osebni podatki ne bodo uporabljeni na način, kot je opisan v zgornjih odstavkih. Seveda lahko kljub temu še naprej kupujete v spletni trgovini. V tem primeru boste prejemali samo informacije, ki so nujne za izvedbo nakupnega postopka (npr. pošiljanje računa, informacije o nakupu, itd). Preklic podatkov ni mogoč v primeru, kadar zakonodaja tako narekuje.

 

Spletna analitika

 

Za boljši pregled nad statističnimi podatki naše spletne strani oziroma spletne trgovine uporabljamo orodje Google Analytics. Sledenju Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

 

Hramba podatkov

 

EMMA bo zbrane podatke hranila toliko časa, kolikor je nujno potrebno za dosego namena (nakupni postopek), zaradi katerega so bili obdelani. Nato se takoj izbrišejo. Če obstaja obveznost družbe in/ali davčna obveznost do ohranitve podatkov, se ti izbrišejo po 5 letih, razen v primeru, če predpisi določajo drugače. Prav tako bodo po tem obdobju izbrisani vaši podatki o komunikaciji. Če vaših podatkov ne potrebujemo več za namene, opisane zgoraj, se hranijo samo v ustreznem obdobju hrambe, skladnem s pravili družbe ali davčno zakonodajo, in se ne obdelujejo več za druge namene.

 

Družbena omrežja in samodejno nalaganje slik

 

Sodelujemo z različnimi družbenimi omrežji. Pri uporabi te storitve bo vaš brskalnik samodejno povezan z omrežjem in bo posredoval vaš IP naslov ter druge podatke (kot so piškotki), v primeru, da ste že kdaj prej obiskali zadevno računalniško okolje oz. platformo. Takšnemu prenosu podatkov se poskušamo izogibati čim dlje, dokler ni dejanske interakcije z eno od platform. S klikom na ustrezen simbol (npr. logotip Facebook) izjavljate, da ste pripravljeni komunicirati z izbrano platformo (v tem primeru Facebook) in da se strinjate, da se informacije o vas prenesejo na dotično družbeno omrežje.