politika privatnosti

Opći uvjeti privatnosti

 

Tvrtka Emma d.o.o. (u nastavku: EMMA) je upravljač web stranice odnosno webshopa www.vestina.eu i, sukladno Zakonu o zaštiti podataka (ZVOP-1) te Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća, obvezuje se da će osobne podatke, primljene putem web stranice odnosno webshopa www.vestina.eu, pažljivo štititi i neće ih, bez vaše privole, posredovati trećim osobama odnosno koristiti u svrhe koje se razlikuju od navedenih u ovom dokumentu. EMMA se obvezuje učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi zaštitila podatke i privatnost posjetitelja internetskih stranica tvrtke.

 

Kako bi spriječili neovlašteni pristup podacima ili njihovo otkrivanje, očuvali točnost osobnih podataka i njihovu odgovarajuću uporabu koristimo odgovarajuće tehničke i organizacijske postupke za zaštitu podataka koje prikupljamo. Budući da je internet nepredvidiv medij bez obzira na sigurnosne mjere i sigurnosne komunikacijske protokole, EMMA ne može isključiti moguće zloporabe podataka.

 

Kolačići

 

Na web stranici www.vestina.eu koriste se kolačići temeljem Zakona o elektroničkim komunikacijama (ZEKom-1; (Uradni list RS, br. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15 i 40/17). Upravljač podataka je Emma d.o.o.

 

Kolačić je datoteka koju stvara naša web stranica tijekom vaše posjete stranice www.vestina.eu. Web stranice spremaju kolačiće na uređaje korisnika, kojima pristupaju internetu, u svrhu prepoznavanja pojedinih uređaja i postavaka koje su korisnici koristili tijekom posjete. Omogućuju nam prepoznavanje da li je nas je korisnik prethodno posjetio i, u određenim slučajevima, tome prilagođavamo prikazani sadržaj. Nakon prve posjete www.vestina.eu na vaše računalo spremit će se „kolačić“ (eng. cookie), kojega možete sami ukloniti ili pomoću odgovarajućih postavaka spriječiti njegovu pohranu. Kolačiće možete spremiti ili odbiti. Obično pretraživač automatski sprema kolačiće. Po želji, možete promijeniti postavke pretraživača. Kolačići ne mogu oštetiti vaše računalo, tablet ili mobilni telefon.

 

Pomoću tih datoteka ne možemo pristupiti osobnim podacima ili podacima na vašem računalu, osim onih koji su javno dostupni (vrsta pretraživača, operativnog sustava itd.). Kolačiće koristimo za prilagođavanje naše ponude vašim željama i analizu načina uporabe ponuda.

 

Kolačići su od temeljnog značaja za osiguravanje usluga korisniku. Najčešće funkcije e-poslovanja ne bi bile moguće bez uporabe kolačića. Njihovom uporabom možemo procijeniti učinkovitost dizajna naše web stranice. Uporabom kolačića interakcija između korisnika i stranice je brža i jednostavnija. Pomoću njihove uporabe web stranica će zapamtiti preference i iskustva pojedinaca, a pretraživanje web stranica bit će učinkovitije i ugodnije.

 

Kolačići se koriste za:

 

  • pohranu podataka o stanju pojedine web stranice (pojedinosti o prilagodbi pojedine web stranice),
  • pomoć pri izvođenju web usluga (npr. webshopa),

 

pomoć pri sakupljanju statističkih podataka o korisnicima i pretraživanju webshopa, navike korisnika itd.

O preporučenoj i dozvoljenoj uporabi kolačića na web stranicama možete pročitati smjernice povjerenika za informacije o uporabu kolačića, koje možete pronaćina ovoj poveznici.

Upravljanje i brisanje kolačića

 

Ako želite promijeniti način uporabe kolačića na pretraživaču, uključujući blokiranje ili brisanje, to možete napraviti promjenom odgovarajućih postavaka pretraživača. Za upravljanje kolačićima većina pretraživača omogućuje da primite ili odbijete sve kolačiće, spremate samo određenu vrstu kolačića ili će vas upozoriti da stranica želi pohraniti kolačić. Kolačiće, koje pohranjuje pretraživač, možete jednostavno obrisati. Ako promijenite ili obrišete datoteku s kolačićima, promijenite ili nadogradite vaš pretraživač ili uređaj, morat ćete ponovno onemogućiti kolačiće. Postupak za upravljanje i brisanje kolačića razlikuje se od pretraživača do pretraživača. Ako vam je pritom potrebna pomoć, možete je pronaći među opcijama pretraživača.

 

Osobni podaci

 

Osobni podatak je informacija koja vas identificira kao pojedinca: vaše ime, prezime, adresa e-pošte ili fizička adresa i prebivalište. Emma pohranjuje i podatke o satu i datumu registracije, osnovne podatke o pristupu web sadržaju, između ostaloga i IP adresu korisnika te podatke koje poslužitelju automatski šalje pretraživač. Emma ne prikuplja vaše osobne podatke, osim ako vi to omogućite i dopustite. To možete napraviti registracijom na webshopu, tijekom registracije na e-novosti ili ispunjavanjem kontaktnog obrasca.

 

Sve osobne podatke, koje EMMA prikuplja na web stranici www.vestina.eu, pohranjuje samo u elektroničkom obliku do povlačenja suglasnosti korisnika.

 

Emma će vaše osobne podatke koristiti zbog ispunjavanja obveza iz sklopljenih poslovnih odnosa, odnosno vaših narudžbi (slanje naručenih proizvoda, predračuna i računa, slanje obavijesti o dostavi …), za rješavanje mogućih poteškoća ili nepravilnosti tijekom prijenosa novaca ili neuspjele transakcije prije ili nakon obavljene kupovine, kod mogućih grešaka pri obračunu robe, administracija tehničke prirode na web stranici. Sve s ciljem da vam osiguramo pristup vašem računu, gdje možete pratiti povijest vaših narudžbi. Podatke će koristiti za opće komuniciranje s vama i u svrhu neposrednog marketinga.

 

Obvezujemo se da će osobni podaci, prikupljeni putem navedene web stranice, biti u potpunosti očuvani, zaštićeni i obrađeni od strane tvrtke EMMA. Svim prikupljenim osobnim podacima upravitelj web stranice će postupati u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i europskim zakonodavstvom (direktive EU 95/46/EC, 2002/58/EC i sporazumi ETS 108, ETS 181, ETS 185, ETS 189). Najmodernije sigurnosne mjere koje koristimo nude optimalnu zaštitu od neovlaštenog pristupa informacijama koje su nam posredovane ii smo ih pohranili. Podatke, koje pohranjujemo nećemo posredovati trećim osobama, osim vanjskim ugovornim izvođačima koji podatke obrađuju isključivo u ime i na račun te u skladu s uputama i pod nadzorom tvrtke EMMA (npr. pozivni centri, agencije za komunikaciju i oglašavanje, tiskarski izvođači…) i državnim nadzornim organima temeljem pisanog zahtjeva za potrebe vođenja kontrolnog postupka. Web stranica www.vestina.eu nalazi se na poslužitelju tvrtke Emma d.o.o., koja je upravljač CMS aplikacije i ima pristup podacima koji se prikupljaju putem web stranice.

 

Za sigurnost podataka odgovoran je i sam korisnik tako što odgovorno upravlja korisničkim imenom i lozinkom za pristup webshopu te na odgovarajući način brine o antivirusnoj zaštiti svog računala.

 

Ako imate dodatna pitanja o našoj politici zaštite osobnih podataka ili kako se obrađuju vaši podaci, obratite nam se bez oklijevanja. Na temelju vašeg zahtjeva obavijestit ćemo vas pismenim putem, sukladno odgovarajućim propisima, koji se osobni podaci prikupljaju prilikom posjete web stranice www.vestina.eu.

 

Komunikacija s korisnicima / obrada podataka

 

Pravni temelj za obradu podataka tijekom postupka kupovine je članak 6, točka 1, alineja b) GDPR-a (ispunjavanje ugovora, predugovorne mjere i važeće zakonodavstvo na području zaštite osobnih podataka) te članak 6, točka 1, alineja a) GDPR-a (suglasnost), ako to zahtjeva važeći zakon.

 

Uz prethodnu danu suglasnost na web stranici www.vestina.eu EMMA će osobne podatke obrađivati u sljedeće svrhe:

 

  • za ispunjavanje ugovornih obveza u webshopu u cijelosti (od narudžbe do završetka kupovine),
  • za slanje e-novosti u vezi s robnim markama koje su vlasništvu EMME (Lumada, Vestina …) – novosti, pogodnosti, popusti, članci…,
  • za slanje odgovora na upite putem kontaktnog obrasca,
  • za povremeno analizirane kupovnih navika i analizu tržišta u obliku ankete s ciljem da optimiziramo ponudu u webshopu te osiguramo sadržaj koji je za vas relevantan,
  • za druge oblike obrade posredovanih podataka, za koje je korisnik web stranice dao posebnu suglasnost.

 

Navedene podatke EMMA može obrađivati za vlastite potrebe do povlačenja suglasnosti zahtjevom za uklanjanje osobnih podataka iz baze. U trenutku upravljanja osobnim podacima korisnik ima mogućnost da, na zahtjev, provjeri i ažurira podatke u bazi podataka. Korisnik uporabom web stranice, odnosno webshopa potvrđuje da je upoznat s ovim uvjetima uporabe i da je suglasnost za obradu njegovih osobnih podataka u svrhe određene ovom izjavom dobrovoljna.

 

Promjena poslanih podataka odnosno povlačenje suglasnosti

 

Svi korisnici imaju pravo da, sukladno ZVOP-1, bilo kada zatraže uvid u podatke koje EMMA o njima čuva. Pored toga, mogu bilo kada promijeniti svoje podatke ili zahtijevati brisanje iz postojeće baze podataka odnosno povući svoju suglasnost. To je moguće napraviti pismeno putem e-pošte ili na adresu EMME. Kontakte možete pronaći na web stranici, pod »Kontakt«. Djelomično povlačenje suglasnosti nije moguće. Nakon povlačenja suglasnosti za vas više nećemo izvoditi povezane usluge i svi sporazumi smatrat će se otkazanima od trenutka povlačenja suglasnosti. Povlačenje suglasnosti ne utječe na zakonitost obrade osobnih podataka temeljem suglasnosti prije njezinog povlačenja. Ako još niste dali suglasnost ili ste je otkazali, vaši osobni podaci neće biti korišteni na gore opisani način. Naravno, još uvijek možete nastaviti s kupovinom na webshopu. U tom slučaju primat ćete samo informacije nužne za izvedbu postupka kupovine (npr. slanje računa, informacije o kupovini itd.). Podatke nije moguće opozvati ako tako zahtijeva zakon.

 

Web analitika

 

Za bolji pregled statističkih podataka naše web stranice, odnosno webshopa, koristimo Google Analytics. Google Analytics možete onemogućiti putem sljedeće poveznice: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

 

Pohrana podataka

 

EMMA će prikupljene podatke čuvati onoliko vremena koliko je nužno potrebno za ostvarivanje svrhe (postupak kupovine) zbog koje se obrađuju. Zatim će biti obrisani. Ako postoji obveza tvrtke i/ili porezna obveznost čuvanja podataka, oni se brišu nakon 5 godina, osim ako je propisi određuju drugačije. Također, nakon tog razdoblja bit će izbrisani vaši podaci o komunikaciji. Ako vaše podatke više ne trebamo za gore navedene svrhe, čuvat će se samo u odgovarajućem razdoblju sukladno pravilima tvrtke ili poreznom zakonodavstvu i neće se obrađivati u druge svrhe.

 

Društvene mreže i automatski prijenos slika

 

Sudjelujemo na različitim društvenim mrežama. Tijekom uporabe te usluge vaš će pretraživač biti automatski povezan s mrežom i posredovati vašu IP adresu te druge podatke (poput kolačića), ako ste prethodno posjetili relevantno računalno okruženje odnosno platformu. Pokušavamo izbjeći takav prijenos podataka sve dok ne postoji stvarna interakcija s jednom od platformi. Klikom na odgovarajući simbol (npr. Facebook logo) izjavljujete da ste spremni komunicirati s odabranom platformom (u ovom slučaju s Facebookom) i da ste suglasni da će informacije o vama biti prenesene na dotičnu društvenu mrežu.