Ali ste tudi vi že bili v dilemi, kako »pravilno« in čim bolj spoštljivo izreči sožalje? Da se ne bi znašli v nerodni situaciji in izrekli česa neprimernega, smo za vas pripravili seznam stvari, ki jih ne smete reči na pogrebu.

Včasih je težko najti prave besede ali vedeti, kaj reči, zlasti, ko želimo potolažiti žalujoče. Na žalost se velikokrat zgodi, da kljub temu, da so naši komentarji dobronamerni, niso povsem primerni za izrek sožalja. V nadaljevanju poglejte, česa ne smete reči na pogrebu.

»Lahko bi bilo še slabše.«

Pogosto se v upanju, da bomo potolažili žalujoče, obrnemo k stavkom, ki namigujejo na to, da bi lahko bilo še slabše. Kdaj celo do te mere, da svojo žalost primerjamo z žalostjo žalujočega.

Primer: »Imaš 40 let. Moj oče je umrl, ko sem bil star štiri leta … svoje sestre pa sploh poznal nisem.«

»To je bila usoda.«

Izražanje, ki namiguje na to, da je pokojnikova smrt »del božjega načrta«, žalujočega ne bo potolažila. Ker nikoli ne morete zares vedeti, kako se tisti, ki žaluje, resnično počuti, je najbolje, da se izognete tovrstnim komentarjem, tudi če je oseba zelo verna.

Primer: »To je bila božja volja … del njegovega načrta.«, »Ne jokaj, sedaj je v nebesih.«

»Rekel sem mu, da …«

Žal so komentarji, ki nakazujejo na to, da smo pokojniku nekaj svetovali in tega ni upošteval (obsojanje), veliko pogostejši, kot se verjetno zavedate. Tisti, ki so podali takšne komentarje ob izreku sožalja, običajno niso odobravali življenjskega sloga pokojna in še vedno čutijo potrebo, da izrazijo svoje mnenje – neodobravanje. Vsekakor pa to ni mesto, kjer bi izražali takšna mnenja. Izrek sožalja naj bo spoštljiv.

Primer: »Rekel sem mu, da mora na dieto in več telovaditi.«, »Pokadila je dve škatlici cigaret na dan, zato nisem presenečen. Vsi vemo, kako nezdravo je to.«

»Vsaj …«

Vsak komentar, ki vključuje besedo »Vsaj«, poskuša potolažiti žalujoče z lažno pozitivnostjo. Žalost je del izgube bližnje osebe in je v tistem trenutku ne morete odstraniti.

Primer: »Vsaj dobrih 20 let je preživel s svojo ženo.«, »Vsaj on ne trpi več, ker nje ne boli več.«

»Sedaj je na boljšem.«

To je eden najbolj pogostih stavkov, ko izrekamo sožalje. Čeprav menite, da s tem tolažite svojce pokojnika, pa to še vedno ne izniči dejstva, da so žalujoči izgubili bližnjega. Kljub temu, da ta fraza ni povsem žaljiva, pa je predvsem klišejska in prevečkrat uporabljena. Možnosti, da so jo svojci slišali že večkrat v dnevu, je zelo velika. Iz tega razloga se ji na pogrebu raje izognite.

Zaključek

Pravijo, da če nimaš nečesa pametnega za povedati, bodi raje tiho. A na pogrebu temu ni tako.  Včasih, ko ne veste, kaj bi rekli, boste morda začutili željo, da bi se žalujočim izognili ali jih ignorirali. Čeprav v svojem žalostnem stanju morda tega ne bodo opazili, bodo to najverjetneje sčasoma opazili, če ste pomembna oseba v njihovem življenju. Tudi če lahko le rečete, da vam je tako žal, in jih objamete, je to bolje, kot da ne storite ničesar.

Namesto izkazovanja lastnega ponosa ali plitvih komentarjev, se osredotočite na bolečino in izgubo najbližjih pokojnika. Izogibajte se frazam napisanim zgoraj in namesto njih raje povejte nekaj takega: »Žal mi je za bolečino, ki jo trenutno čutite vi in vaša družina. Zmanjkalo mi je besed. Vem, da vam ne morem povedati ničesar, kar bi vam olajšalo izgubo, vendar vedite, da vam pošiljam svojo ljubezen in podporo.” Vaša prisotnost in preproste besede lahko pomenijo več kot karkoli drugega v času izgube.